DZIEŃ 

ŚNIADANIE

OBIAD    

 PODWIECZOREK

12.02.2018
(poniedziałek)

 Płatki zbożowe na mleku(1,7), grahamka z masłem(1), wędlina, pomidor, herbata.Płatki jęczmienne na mleku(1,7), grahamka z masłem(1,7), wędlina, warzywa, herbata. Zupa porowo-ziemniaczana(7), schab duszony z warzywami(9), ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, sok pomarańczowy. Wafle ryżowe, jogurt naturalny(7), owoc.

13.02.2018
(wtorek)

Pieczywo mieszane z masłem(1), jajo na twardo w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem(3,7), humus, pomidor, sałata. Zupa pieczarkowa(7,9) z ziemniakami, spaghetti z sosem warzywno-mięsnym(1,3,7), kompot, owoc. Budyń waniliowy z owocami(7), napar z herbaty owocowej.

14.02.2018
(środa)

Płatki ryżowe na mleku(7), grahamka, masłem(7), wędlina, warzywa, herbata z cytryną. Zupa z czerwonej soczewicy, makaron z białym serem, truskawkami i śmietaną, kompot. Pieczywo mieszane z masłem(1,7), pasta z makreli(3,4), kawa zbożowa(1,7).

15.02.2018
(czwartek)

Pieczywo mieszane z masłem(1,7), ser twarogowy(7), szynka z indyka, pomidor, sałata, kakao, owoc. Bulion z ziemniakami, potrawka drobiowa, ryż brązowy, buraczki z jabłkiem, kompot. Ciastka owsiane, kisiel do picia, owoc.

16.02.2018
(piątek)

Płatki jaglane na mleku(1,3,7), grahamka z masłem(1), wędlina pieczona, papryka, herbata. Pazibroda(1,7), ryba pieczona w sosie cytrynowym(7), ziemniaki, surówka z kwaszonej kapusty, kompot. Muffiny z cukinią(1,3,7), kawa zbożowa(7), mandarynka.

19.02.2018
(poniedziałek)

Musli na mleku(1,7), bułka żytnia z masłem(1), serek Almette ziołowy(7), herbata.  Zupa z zielonego groszku, kotleciki drobiowe panierowane w otrębach(1,3), ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot, owoc. Ryż z jabłkami i cynamonem, maślanka(7).

20.02.2018
(wtorek)

Pieczywo mieszane z masłem(1), pasta rybno-serowa, (4,7), kakao, owoc. Żurek z kiełbasą(1,7), jajo sadzone(3), ziemniaki, surówka z białej rzodkwi, kompot wieloowocowy. Chałka z rodzynkami i masłem(1,3,7), jogurt pitny(7), naturalny z morelami.

21.02.2018
(środa)

Kaszka kukurydziana na mleku(7), grahamka z masłem(1), wędlina, sałata, pomidor, kawa zbożowa(7). Zupa grochowa, ryż z musem jabłkowym i białym serem(7), kompot wieloowocowy. Bułka orkiszowa z masłem(1,7)sałatka jarzynowa, napar z herbaty, owoc.

22.02.2018
(czwartek)

Pieczywo mieszane z masłem(1), szynka z piersi kurczaka, sałatka grecka,  kakao(7), owoc. Zupa cytrynowa(7), udko z kurczaka pieczone, ziemniaki, mix sałat z sosem koperkowym, kompot. Kasza manna z sokiem malinowym(1,7), kajzerka z sezamem i masłem(1,10), napar z herbaty.

23.02.2018
(piątek)

Płatki orkiszowe na mleku(1,7), grahamka z masłem(1), pasztet(1,3), ogórek świeży, herbata z cytryną. Zupa selerowa(7), sztuka mięsa w sosie własnym,kasza pęczak(1), buraczki z jabłkiem, kompot. Ciasto drożdżowe(1,3,7), kisiel do picia, winogrona.

 

LISTA ALERGENÓW PODANA PONIŻEJ.

Przepisy w sprawie przekazywania informacji ZAKŁADOM ŻYWIENIA ZBIOROWEGO na temat żywności , nakładają obowiązek podawania listy alergenów oraz wykazywania ich w bieżących jadłospisach.

 

 LISTA ALERGENÓW:

 Alergen nr 1: zboża zawierające gluten ( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )oraz produkty pochodne

Alergen nr 2: skorupiaki i produkty pochodne

Alergen nr 3: jaja i produkty pochodne

Alergen nr 4: ryby i produkty pochodne

Alergen nr 5: orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne

Alergen nr 6: soja i produkty pochodne

Alergen nr 7: mleko i produkty pochodne

Alergen nr 8: orzechy tj. migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pistacjowei produkty pochodne

Alergen nr 9: seler i produkty pochodne

Alergen nr 10: nasiona sezamu i produkty pochodne

Alergen nr 11: dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kglub 10mg/ w przeliczeniu na So2

Alergen nr 12: łubin i produkty pochodne

Alergen nr 13: mięczaki i produkty pochodne

 

DOTYCZY PRODUKTÓW OZNACZONYCH W JADŁOSPISIE GWIAZDKĄ*

 

Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony gwiazdką produkt może zawierać śladowe ilości:glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.

W wędlinach i pasztetach śladowo mogą występować:  soja, gluten, seler