LISTA ALERGENÓW PODANA PONIŻEJ.

Przepisy w sprawie przekazywania informacji ZAKŁADOM ŻYWIENIA ZBIOROWEGO na temat żywności , nakładają obowiązek podawania listy alergenów oraz wykazywania ich w bieżących jadłospisach.

 

 LISTA ALERGENÓW:

 Alergen nr 1: zboża zawierające gluten ( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )oraz produkty pochodne

Alergen nr 2: skorupiaki i produkty pochodne

Alergen nr 3: jaja i produkty pochodne

Alergen nr 4: ryby i produkty pochodne

Alergen nr 5: orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne

Alergen nr 6: soja i produkty pochodne

Alergen nr 7: mleko i produkty pochodne

Alergen nr 8: orzechy tj. migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pistacjowei produkty pochodne

Alergen nr 9: seler i produkty pochodne

Alergen nr 10: nasiona sezamu i produkty pochodne

Alergen nr 11: dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kglub 10mg/ w przeliczeniu na So2

Alergen nr 12: łubin i produkty pochodne

Alergen nr 13: mięczaki i produkty pochodne

 

DOTYCZY PRODUKTÓW OZNACZONYCH W JADŁOSPISIE GWIAZDKĄ*

 

Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony gwiazdką produkt może zawierać śladowe ilości:glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka.

W wędlinach i pasztetach śladowo mogą występować:  soja, gluten, seler